2021. szeptember 2., csütörtök

Birsalmafa gyümölcsének és levelének gyógyhatásai

 



Legelőször  beszéljük át, miért értékes a fa levele. Szerves savakat tartalmaz, amelyek közül a kininsav koncentrációja a legmagasabb (kb. 72%), ezt követik a citromsavak (kb. 13%), az oxálsav, az almasav, a fumársav és a sikkim. A birsalma levelében számos más, bizonyítottan antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású fitokémiai anyag, például kvercetin és rutin is található.

Íme a birsalma leveles tea néhány előnye!

A BIRSALMA TEA ELŐNYEI - A MÁJ ÉS A HASNYÁLMIRIGY BETEGSÉGEIT KEZELI

A legújabb japán vizsgálatok kimutatták, hogy a birsalmák fontos vírusellenes anyagokkal rendelkeznek, amelyek fontos szerepet játszanak hepatitis eseteiben. A birsalma és a nyers birsalma a legjobb a máj- és hasnyálmirigy-betegségek kezelésére. Az almalével hígított birsalma nagyon előnyös a hasnyálmirigy aktivitására.

Ebben a gyümölcsben rendkívüli, hogy a leveleknek is különleges tulajdonságaik vannak. Tehát ne habozzon, vegyen birsalmát, amely száradni hagyva kiváló teát készít a különféle betegségekre. Például a magas vérnyomásban szenvedőknek macerálniuk kell a birsalmát, ez szabályozza a vérnyomást.

A BIRSALMA TEA ELŐNYEI - KEZELI A MAGAS VÉRNYOMÁST ÉS SZABÁLYOZZA A VÉRCUKORSZINTET

A birsalevél teát szívelégtelenség és májbetegségek kezelésére használják. A szív- és érrendszeri betegségben szenvedők számára a tea és a friss gyümölcs egyaránt előnyös.

A birsalma levelekben található sok vitamin miatt infúzióként, idegesség, depresszió, izgatottság, álmatlanság esetén alkalmazzák őket. A birsalma levelek nyugtató hatásúak, a levelekben és gyümölcsökben található anyagok antidepresszánsok.

Ezenkívül a birsalmalevél, de a nyers birsalma is nagyon hasznos az étrendben, mert vízhajtó és tisztító tulajdonságokkal rendelkezik. Tehát, segít eltávolítani a méreganyagokat a szervezetből és a felesleges kilókat. Valójában az ősz a fogyás egyik legjobb szezonja, olyan sok friss gyümölcs és zöldség van benne, amely elősegíti a méregtelenítést és a fogyást.

A quinsav, az almasav, az oxálsav és a citromsav tartalma miatt a birsalma leveleinek előnyeit nagyon intenzíven tanulmányozzák a biokémiai szakemberek. A levelek egyéb fitokémiai anyagokat is tartalmaznak, gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásúak.

A cukorbetegség egy másik betegség, amely a birsalmalevél tea infúziójával szabályozható. Egy evőkanál birsalma levele egy csésze forralt vízben, háromra osztva elegendő.

A BIRSALMA TEA ELŐNYEI - KIVÁLÓ ORVOSSÁG MEGFÁZÁS, INFLUENZA ÉS GYOMOR-BÉLRENDSZERI FERTŐZÉSEK ELLEN

A birsok jótékony hatásukról ismertek náthában és influenzában, a birsalma leveléből származó tea pedig nagyon jó természetes gyógymód a szamárköhögés ellen. Valójában egyesek asztmás rohamokban használják.

A birsalma ebben az időszakban hasznos gyomor-bélrendszeri fertőzés vagy hasmenés esetén. Így 5 gramm birsalevélből főzet készül, amelyre 200 ml forralt vizet öntünk. A főzetet további 20 percig a gőzfürdőn tartjuk. Hagyja kihűlni, és tegye egy palackba, amelyet forralt és lehűtött vízzel tölt meg. Vegyünk 2 evőkanál főzetet naponta háromszor.

A birsalevél tea kiváló gyógymód a korpásodás ellen, és magabiztosan használják a haj megerősítésére és táplálására.


Ennek a csodás gyümölcsnek 3 neve is van – birs, birsalma, birskörte, –  de mind ugyanazt az illatos, különleges növényt jelenti. Annyi jótékony hatása van, hogy szinte érthetetlen miért nem esszük minden nap.

ItV

Birsalma, a csodanövény, amit szinte alig ismerünk

– Egészségmegőrző hatású vitaminbomba

Sokkal több vitamin és ásványi anyag van benne, mint az almában. Naponta egy alma, az orvost távol tartja. –ismered ezt a mondást? No, akkor napi egy birsalma az orvost munkanélkülivé teszi – mondom én.

Jól lebomló szénhidrátok, valamint A-, B3-, B6-, B9-, C- (és kísérője, a citrin, vagyis P-) vitamint, kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, nátrium található benne jelentős mennyiségben.

– Méregtelenítő, emésztést segítő gyümölcs a kiemelkedően magas pektintartalma miatt.

Ez a tulajdonsága nagyon egyedivé és szerethetővé teszi a birsalmát. De nézzük meg, hogy mi is ez az anyag.

Birsalma pektin:

a nem teljesen érett gyümölcsök héj alatti részében található a legnagyobb mennyiségben. Tulajdonképpen vízben oldódó rost, ami a növényi sejtfalban és szövetben megtalálható. Vízzel keveredve kocsonyás, sűrű anyagot alkot. Élelmi rostként az emésztőrendszer egészséges működését segíti elő.

Az összes gyümölcs közül a birsalmában van szinte a legmagasabb mennyiségben a pektin, ezért lehet sűrű lekvárt, illetve birsalmasajtot készíteni belőle úgy, hogy nem kell hozzá semmilyen plusz zselésítő adalék. Ez az anyag felelős azért, hogy a lekvár kemény, szilárd legyen.

A pektin hatása:  gyümölcsízek, dzsemek esetén a megfelelően sűrű, kocsonyás állag eléréséért felelős anyag. Erről kicsit később még részletesen fogok írni.

Most nézzük inkább azt, hogy mi a pektin élettani hatása:

A szervezetünkbe kerülve a gyomorban megköti, magába szívja a vizet, térfogata növekszik. Teltségérzetet okoz, ami miatt úgy érezzük jóllaktunk, tele a hasunk. Tehát a fogyókúrában is nagy segítségünkre lehet.

Hasmenés vagy székrekedés esetén is hatásos, mert optimalizálja a széklet állagát. Jó szolgálatot tesz emésztési problémák esetén, hiszen javítja a tápanyagok maximális felszívódását és ballasztanyagként működik. Rengeteget hallani manapság a rostszegény táplálkozás miatt fellépő gondokról, szinte népbetegségnek számít. Miért alkalmaznánk mesterséges anyagokat, amikor van erre természetes módszer is. Mivel a birsalma rengeteg rostot tartalmaz, ezért mindenképpen ajánlott a fogyasztása akár napi szinten. Az emésztési panaszok hatékony ellenszere. Segíti a szervezet anyagcsere folyamatait optimális állapotba hozni.

Méregtelenítő hatású: a bélben megköti az ártalmas anyagokat és segíti azok kiürülését. Tulajdonképpen egy védőréteget alakít ki a bél nyálkahártyáján, így a kórokozók nem tudnak megtapadni. Elősegíti a nehézfémek és esetleg más káros anyagok gyors kiürülését a szervezetből. Intenzíven tisztítja a beleket.

Gyulladáscsökkentő hatása révén nyugtatja a bélrendszert.

Képes csökkenteni akár a vércukorszintet és a koleszterinszintet is.

Manapság igen sok termék kerül forgalomba, amit az almapektinből állítanak elő. A birsalmában még több pektin található, mint az almában, tehát a hatása még erőteljesebb lehet.

 – Fáradtság, koncentrációs panaszok esetén is segíthet a birsalma.

Gondolj rá, mert lehet, hogy egyszerűen vashiány miatt vagy állandóan álmos, levert. Főleg nőknek kifejezetten ajánlott a magas vastartalma miatt. Miért fogyasztanál mesterséges vas tartalmú készítményeket, amikor természetes megoldás is van erre. Köztudott, hogy a nők a menstruáció folyamán rengeteg vasat veszítenek, ezért érdemes azt visszapótolni. A szervezet a vas hiányát igen gyorsan jelzi: állóképesség csökkenése, energiaszint csökkenése, sápadt bőr, töredezett haj és körmök, kirepedezett ajkak. Ha ilyesmit tapasztalsz, érdemes birsalmával készült ételt fogyasztani.  

– Egy birsalma fedezi az ajánlott napi C-vitamin bevitelt.

A C-vitamin nagymértékben energetizálja a szervezetet, erősíti az immunrendszert, az általános egészségi állapot javításában játszik alapvető szerepet. Antioxidáns hatásának köszönhetően segít megvédeni a sejteket a szabad gyököktől, segít a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében. Hatásos lehet magas vérnyomás esetén, javítja a vas felszívódását. A C-vitamin fontosságáról könyvek íródtak, ma már általánosan elfogadott, hogy szükség van rá, akár természetes formájában, akár mesterségesen előállított anyagok által a szervezetbe bevinni. Igaz, hogy a legtöbb C-vitamin a nyers gyümölcsökben van, de még feldolgozott formában is jelentős mennyiség marad a birsalmás készítményekben.

– Izületi fájdalmak, reuma esetén is hatásos lehet, hiszen alkalmas a szervezet méregtelenítésére és a káros anyagok megkötésére.

– Vérnyomásproblémáknál és a szívműködés szabályozásánál is jótékony hatású, magas kálium és magnézium tartalma miatt.

– Erős vírusölő és baktériumölő hatása miatt már a középkorban is használták betegségek gyógyításánál.

 – Alacsony az energiatartalma (60 kcal 100 grammban). Fogyókúrák kiegészítő elemeként igen hasznos lehet.

– Antioxidáns hatású, semlegesíti a szervezetben károsodást okozó szabad gyököket, lassítja az öregedési folyamatot, és persze segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is.

– Görcsoldó hatása révén akár a menstruációs fájdalmakat is enyhítheti. Ezt a tulajdonságát a megfigyelések alapján a népi gyógyászatban is régóta használják.

– Erősíti az immunrendszert, hiszen a méregtelenítő hatása mellett rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Összességében megállapíthatjuk, hogy a birsalma vitamintartalma igen jelentős.

Nyers birsalma tápanyagtartalma 100 gr-ban

 

Energia 60 kcal 240 kJ
Szénhidrátok 15,3 g
Cukrok 12,53 g
Rost 1,9 g
Zsír 0,10 g
Fehérje 0,4 g
Víz – 83,8 g
A-vitamin 40 μg 4%
Niacin (B3-vitamin) 0,2 mg 1%
B6-vitamin 0,04 mg 3%

 

Folsav (B9-vitamin) 8 μg 2%
C-vitamin 15,0 mg 25% 
Kalcium 8 mg 1% 
Vas 0,7 mg 6% 
Magnézium 8 mg 2% 
Foszfor 17 mg 2% 
Kálium 197 mg 4% 
Nátrium 4 mg 0% 

Forrás: USDA tápanyag adatbázis

– A természetgyógyászok által ősidők óta használt gyümölcs.

Varró Aladár Béla, a múlt század első felének legtekintélyesebb gyógyszerésze által írt könyvéből idézek, melynek címe: Gyógynövények Gyógyhatásai

“Birs: Cydonia vulgaris. Birskörtvély, bűzösalma, bisoma, – Quitte.

Hűsítő, bevonó, lágyító, nyugtató és izgalmat szüntető. A magjából készült vizes nyálkakivonatnak van meg ez a sajátossága, amiért is gyomor- és toroknyálkahártyák gyulladásánál használjuk, továbbá köhögésnél és hűlésből származó betegségeknél.

A nép ismeri sajátságait szemgyulladás, repedezett bőr, sebes csecsbimbó és ajak, égési sebre, aranyércsomó, fagyások eseteinél alkalmazza.”

– Egy régi népi bölcsesség pedig így hangzik arra a kérdésre, hogy jó-e a birsalma székrekedésre, vagy éppen hasmenésre: „ A birsalma csak akkor szorít, mikor az ember éhgyomorra eszi. Evés után ha valaki sülve eszi, hasát indítja, szorulás ellen ajánlatos.”

 – Kozmetikai szerként bőrnyugtató, hűsítő, frissítő, hidratáló hatását használják. Arckrémek és testápolók kiváló alkotórésze. Kíméletesen ápolja a gyulladt, berepedezett, kisebesedett bőrt. Mivel összehúzza a bőrt, ezért csökkenti a ráncokat, kisimítja a szem alatti ödémákat.

 – Illatosítóként is tökéletes. Természetes, egyedien különleges illatával belengi a lakást. Elég néhány darabot betenni a konyhaszekrény tetejére, vagy akár a szobába és nincs szükség drága vegyi anyagokra. Akár hónapokig is eláll, látványra is szép, a végén pedig meg lehet enni. Kell ennél jobb megoldás?

 – Jó kedvre derít, csúnya szóval: antidepresszáns hatású. Ezt úgy lehet elérni, hogy minden nap megeszünk egy kiskanál birslekvárt, vagy birsalmasajtot. Ez biztosítja a vidám hétköznapokat számunkra.

Oké, szuper. Ennyi jó tulajdonság után már csak az a kérdés, hogy miért tűnt el a köztudatból a birsalma a sok jó élettani hatása ellenére? Van olyan fiatal, aki nem is tudja miről beszélek, nem látott még soha birsalmát még csak a boltban sem, nemhogy élőben, a fán.

Mi a baj a birsalmával?

 – Fanyar ízű, kemény, nyersen nem igazán fogyasztható.

Bár talán a levét kipréselve és jó sok cukorral ízesítve megiható, de finomnak nem igazán mondanám. Mivel nem  lédús, ezért a lé kinyerése sem egyszerű feladat. Szerintem azért is tűnt el a kertekből, mert egyszerűbb leszedni az almát, vagy körtét a fáról és máris bele lehet harapni, máris ehető. A birsalma kicsit bonyolultabb gyümölcs, hő kell neki, hogy élvezhető állapotba kerüljön. A mai ember viszont mindent gyorsan, azonnal akar. Kevés embernek van kedve lekvárt, kompótot és egyéb finomságokat főzni belőle, pedig nagyon is megéri a fáradozást.

– A feldolgozása sem egyszerű, mert furcsa szőrök és vastag héj borítják a külsejét, ráadásul iszonyúan kemény gyümölcs.

A magház körül még ráadásul kövecsek is vannak, amik még inkább megnehezítik a darabolást. A kövecsek kisebb morzsás kemény anyagdarabok, kősejteknek is hívják őket, amik a termés részét képezik. Ezeket az apró darabokat ki kell vágni, vagy főzés után szitán átszűrve eltávolítani a késztermékből. Éles kés és sok sok türelem kell hozzá, amíg finom ivólé, lekvár, kompót, vagy éppen birsalmasajt készül belőle.

 

Ugyanakkor a birsalma sokrétű, pozitív hatása messze felülmúlja a feldolgozás nehézségeit.

Birsalma felhasználása

  • Kompótnak, befőttnek szegfűszeggel, fahéjjal, cukorral ízesítve. Akár frissen is fogyasztható elkészülés után, vagy üvegben eltéve télen is kiváló csemege.
  • Birsalma levesnek darabokra vágva, megfőzve, tejjel, tejszínnel dúsítva kiváló melegen és hidegen is.
  • Gyümölcslé készíthető belőle nyersen kipréselve, de még inkább főzés után kinyerve, leszűrve.
  • Sütőben egészben, vagy darabolva meg lehet sütni. Fogyasztható édesen, mézzel, cukorral, mint édesség. Vagy akár pulykasült, kacsasült mellé önálló köretnek.
  • Birsalma likőr vagy pálinka is készül manapság ebből a különleges gyümölcsből. Ez irányú feldolgozása nem egyszerű, mivel kevés leve van, de pont ezért igen nagy kihívást jelent így elkészíteni, ezért nem olcsó mulatság.
  • Savanyított káposztába szokták még tenni. Nagyon finom illatot és ízt kölcsönöz a hordós káposztának.
  • Lekvárnak megfőzve sokáig megtartja színét, illatát. A téli estéken kiváló vacsorára vajas kenyérre kenve, egy pohár bor kíséretében. Persze a birsalma lekvár további finom sütemények alapanyaga lehet: gyümölcskenyér, lekváros táska, rácsos sütemény, lekváros linzerkarika, stb.
  • Birsalmasajt

    – a klasszikus finomság, letűnt korok emlékét idéző falatnyi béke. I

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése